Zapewne wiesz, że owoce i warzywa w sklepie spożywczym mogą być pokryte środkami chemicznymi, które zabijają robaki, grzyby i inne ochydztwa. Tegoroczne badania (z US Department of Agriculture and Food and Drug Administration) dowodzą, że w 68% żywności znajdują się pestycydy i chemia, którą to właśnie tępi się robale. Dlatego właśnie Europejska Wspólnota Gospodarcza podaje nam listę warzyw i owoców, które są najbardziej i najmniej zanieczyszczone. Przedstawiam Ci tutaj parszywą dwunastkę najbardziej brudnych owoców i warzyw, które najlepiej kupować organiczne, (jeśli istnieje taka możliwość), oraz listę 15 czystych, które możesz wcinać bez obaw.
Parszywa Dwunastka (staraj się kupować organiczne)
1. Jabłko
2. Seler
3. Słodka Papryka
4. Brzoskwinia
5. Truskawka
6. Morela
7. Winogrono
8. Szpinak
9. Sałata
10. Ogórek
11. Jagody
12. Ziemniaki
Czysta Piętnastka (mniejsza w pestycydy, nie ma potrzeby kupować organicznych)
1. Cebula
2. Kukurydza
3. Ananas
4. Awokado
5. Kapusta
6. Groszek
7. Szparagi
8. Mango
9. Bakłażan
10. Kiwi
11. Melon
12. Słodkie ziemniaki
13. Grejpfrut
14. Arbuz
15. Grzyby
Lista 51 owoców i warzyw, w których wykryto pestycydy.
Dodaj komentarz